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Registros recuperados : 13 | |
2. | | Rabuffetti, A.; García, C.; Docampo, R.; Casanova, S.; Moura, M.; Esmolark, C.; García, M.; Díaz, S. Efecto de diferentes niveles de fertilización nitrogenada mineral y de estiércol de ave en el rendimiento de maíz bajo riego Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2008. p.30 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 528)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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4. | | García, C.; González, M.; Vilaró, F.; Rabuffetti, A.; Moura, M.; Esmolark, C.; García, M. Efecto del riego, la fertilización nitrogenada y la densidad de plantación en la producción de tomate para industria Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2008. p.19-21 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 528)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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5. | | Rabuffetti, A.; García, C.; Docampo, R.; Casanova, S.; Moura, M.; Esmolark, C.; García, M.; Díaz, S. Evaluación agronómica y ambiental del estiércol de ave como fuente de N en sistemas de producción intensiva bajo riego Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2008. p.25-28 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 528)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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8. | | DE AZEVEDO, E.B.; SAVIAN, J.V.; DO AMARAL, G. A.; DE DAVID, D. B.; GERE, J.I.; MOURA, M.; BREMM, C.; JOCHIMS, F.; ZUBIETA, A. S.; GONDA, H. L.; BAYER, C.; DE FACCIO CARVALHO, P.C. Feed intake, methane yield, and efciency of utilization of energy and nitrogen by sheep fed tropical grasses. Tropical Animal Health and Production, 2021, volume 53, Article number 452. doi: https://doi.org/10.1007/s11250-021-02928-4 Article history: Received: 10 July 2020; Accepted: 10 September 2021; Published online: 18 September 2021.Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres. |
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9. | | Eguren, G.; García, C.; Rivas Rivera, N.; Bandeira, S.; Vidal, N.; Moura, M.; Teixeira de Mello, F.; Böcking, B. Gestión ambiental de cuencas de uso agropecuario Arroz, 2008, no. 55, p. 10-20Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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10. | | EGUREN, G.; GARCÍA, G.; RIVAS-RIVERA, N.; BANDEIRA, S.; VIDAL, N.; MOURA, M.; TEXEIRA DE MELLO, F.; BOCKING, B. Gestión ambiental de cuencas de uso agropecuario. Arroz, 2008, no. 55, p. 10-20Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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11. | | CABRAL, H.; GARCIA, C.; BATISTA, J.; MOURA, M.; TASQUETTO, T.; RIBEIRO, C.; ILHA, R.; MEDEIROS, M. Infiltraçao de água no solo no cultivo de oliveiras no Uruguai. [Infiltration of water the soil for the cultivation of olives in the Uruguay.]. Trabajos técnicos. Tema 3: Recursos hídricos. ln: Memorias XXXIV Congreso Interamericano de Ingeniería Sanitaria y Ambienteal de AIDIS, Monterrey (México), 2 al 6 NOVIEMBRE 2014. 7 p.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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12. | | Rabuffetti, A.; García, C.; Docampo, R.; Casanova, S.; Moura, M.; Esmolark, C.; García, M.; Díaz, S. Manejo de la papa var. Chieftain en la secuencia 1 Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2008. p.29 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 528)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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13. | | EGUREN, G.; GARCÍA, C.; RIVAS RIVERA, N.; BANDEIRA, S.; VIDAL, N.; MOURA, M.; TEIXEIRA DE MELLO, F.; BÖCKING, B. Producción agropecuaria y conservación de los recursos naturales. Revista del Plan Agropecuario, 2008, no. 128, p. 48-50Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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Registros recuperados : 13 | |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
09/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
C - 0 |
Autor : |
COZZOLINO, D.; RESTAINO, E.; FASSIO, A. |
Afiliación : |
D. COZZOLINO, The Australian Wine Research Institute, Waite Campus, Adelaide, Australia; ERNESTO ANGEL RESTAINO GALUP, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ALBERTO SANTIAGO FASSIO ARAUJO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Discrimination of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples according to their geographical origin by means of near infrared spectroscopy and multivariate analysis. |
Fecha de publicación : |
2010 |
Fuente / Imprenta : |
Sensing and Instrumentation for Food Quality and Safety, 2010, v.4, no.2, p.67-72. |
DOI : |
10.1007/s11694-010-9096-y |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 13 December 2009 / Accepted: 17 April 2010 / Published online: 29 April 2010. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Near infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with multivariate data analysis was used to discriminate between the geographical origins of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples. Samples were purchased from the local market and scanned in the NIR region (1100-2500 nm) in a monochromator instrument in reflectance. Principal component analysis (PCA), partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) and linear discriminant analysis (LDA) were used to classify the samples based on their NIR spectra according to their geographical origin. Full cross validation was used as validation method when classification models were developed. The overall classification rates obtained were 76 and 100% using PLS-DA and LDA, respectively. The results demonstrated the usefulness of NIR spectra combined with multivariate data analysis as an objective and rapid method to classify yerba mate samples according to their geographical origin. Nevertheless, NIR spectroscopic might provide initial screening in the food chain and enable costly methods to be used more productively on suspect specimens.
© 2010 Springer Science+Business Media, LLC. |
Palabras claves : |
ANÁLISIS MULTIVARIANTE; ESPECTROSCOPÍA DE REFLECTANCIA EN EL INFRARROJO CERCANO; NIRS; ORIGEN GEOGRÁFICO; YERBA MATE. |
Thesagro : |
ESPECTROSCOPÍA DEL INFRARROJO CERCANO; ILEX PARAGUARIENSIS; YERBA MATE. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos |
Marc : |
LEADER 02183naa a2200265 a 4500 001 1012847 005 2019-10-09 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11694-010-9096-y$2DOI 100 1 $aCOZZOLINO, D. 245 $aDiscrimination of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples according to their geographical origin by means of near infrared spectroscopy and multivariate analysis. 260 $c2010 500 $aArticle history: Received: 13 December 2009 / Accepted: 17 April 2010 / Published online: 29 April 2010. 520 $aABSTRACT. Near infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with multivariate data analysis was used to discriminate between the geographical origins of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples. Samples were purchased from the local market and scanned in the NIR region (1100-2500 nm) in a monochromator instrument in reflectance. Principal component analysis (PCA), partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) and linear discriminant analysis (LDA) were used to classify the samples based on their NIR spectra according to their geographical origin. Full cross validation was used as validation method when classification models were developed. The overall classification rates obtained were 76 and 100% using PLS-DA and LDA, respectively. The results demonstrated the usefulness of NIR spectra combined with multivariate data analysis as an objective and rapid method to classify yerba mate samples according to their geographical origin. Nevertheless, NIR spectroscopic might provide initial screening in the food chain and enable costly methods to be used more productively on suspect specimens. © 2010 Springer Science+Business Media, LLC. 650 $aESPECTROSCOPÍA DEL INFRARROJO CERCANO 650 $aILEX PARAGUARIENSIS 650 $aYERBA MATE 653 $aANÁLISIS MULTIVARIANTE 653 $aESPECTROSCOPÍA DE REFLECTANCIA EN EL INFRARROJO CERCANO 653 $aNIRS 653 $aORIGEN GEOGRÁFICO 653 $aYERBA MATE 700 1 $aRESTAINO, E. 700 1 $aFASSIO, A. 773 $tSensing and Instrumentation for Food Quality and Safety, 2010$gv.4, no.2, p.67-72.
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